Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że na nasz wzrok ogromnie wpływa to, co jemy na co dzień. Choć wielu wydaje się to mrzonką, to przemyślana i racjonalna dieta może bardzo korzystnie wpływać na nasz wzrok i komfort widzenia. Jakie produkty i składniki powinniśmy zawrzeć w swoim codziennym menu, aby nasze oczy miały się dobrze? Oczywiście bardzo ważne są świeże owoce takie jak winogrona, pomarańcze czy brzoskwinie. Dlaczego? Przede wszystkim zawierają często beta-karoten, który później przetwarzany jest w organizmie na witaminę A. Większość z owoców, szczególnie tych żółtych i pomarańczowych, to także wysoka zawartość witaminy C, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośne także w oku. Kolejny ważny element codziennego menu to warzywa. Zarówno gotowane, jak i duszone, a najlepiej zielone i liściaste.

Groszek, kapusta włoska czy szpinak – o takich produktach powinniśmy pomyśleć. Dostarczają one do organizmu zarówno witaminę C, jak i luteinę. Dla wzroku i jego odpowiedniego działania bardzo ważna jest także witamina B i tutaj z pomocą przychodzą różnego rodzaju produkty zbożowe. Dlatego dla oczu bardzo ważne jest umieszczenie w swoim jadłospisie kaszy, makaronu czy też chleba razowego. Alternatywą mogą być także produkty mleczne, które także są bogate w witaminę B. Należy pamiętać także o tym, że nieracjonalna dieta i odżywki niszczą nasze oczy. Dlatego w miarę możliwości powinniśmy rzucić palenie czy ograniczyć alkohol, aby nasze oczy były jak najbardziej bezpieczne.